Att köra bil i USA

Ja, att köra bil i USA är inte likadant som att köra bil hemma i Sverige. För det första får man ta körkort här när man är 16 år. Och körkorts proven är tydligen otroligt simpla. Alltså får nästan alla som tar ett körprov körkort. Så om man summerar det får man fram ett helt land med dåliga bilförare.
Här har nästan varannan bil någonstans ett märke efter att blivit påkörd, kört på något, eller repat sin bil.

Här använder man heller inte sina blinkers ofta för att visa åt vilket håll man ska svänga. Står man i en korsing hemma, använder alla blinkers. Står man i en korsning här använder var tredje eller var fjärde blinkern när de ska svänga i en korsning.
Kör man på en väg så kan en bil helt plötsligt börja bromsa och plötsligt svänga, utan att ha blilnkat. Detta händer sällan hemma. Hemma markerar vi även med hela bilen åt vilket håll vi vill svänga plus blinkers. Här stannar alla i mitten av vägen oavsett vart man ska köra.

I en korsning med stopljus får man här svänga år höger trotts att det är rött ljus. Detta är något jag har svårt att vänja mig vid. Så det är många som har tutat på mig eftersom att jag inte svängt när det varit rött. Detta tycker jag gör att köerna vid stopp ljusen går lite fortare. Men är nödvöndigtvis inte den mest säkraste grejen att göra.
Stoppljusen hemma har någon sorts sensor som känner av om det kommer en bil. Tex är man ute och kör mitt i natten och du kommer till ett stoppljus och det finns inte en enda bil på vägen, slår det om och ger dig grön ljus. Här går alla trafikljus på tid. Så trotts om du är den enda bilen på vägen kan man få stå och vänta länge.

Kommer det en gul skolbuss och stannar, fäller den ut en stor stopp skylt och en pinne (som ska hålla bilarna på avstånd) Kommer stoppskylten ut så måste ALLA bilarna i alla riktiningar stanna och vänta tills att skolbussen kör eller ger tecken att bilarna kan köra förbi. Detta skapar därför otroligt långa bil köer när skolorna slutar runt 14,30.
Men detta tycker jag faktiskt är en väldigt bra sak, bortsett från köerna. Det skapar en säkerhet för barnen som faktiskt inte finns hemme i Sverige. Hemma stannar bussen på en busshållsplats, sen får barnen ta sig hem bäst de vill. Här stannar bussen minst fyra gånger på samma gata. Och beroende på hur gammla barnen är släpps de inte av förens busschufförens ser nån barnets föräldrar.

Alla kör även automat bilar här och alla bilar går på bensin eller flexifuel. Inga bilar går på diesel. Bara lastbilar och traktorer.
Här tycks även nästan alla familjer äga minst en Stadsjeep.

Det är vad jag kan komma på just nu. Mer lär det bli.




Kommentarer
Postat av: j

lol

?

2008-11-14 @ 10:00:51
Postat av: Chris

Alla kör inte automat i USA lol, det är många som kör manuellt också...

2008-11-20 @ 12:21:21
Postat av: Chris

Alla kör inte automat i USA, många kör manuell växling också...

2008-11-20 @ 12:22:37

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0